Wat is ultimate frisbee?

Iedereen kent frisbee wel van het overgooien op het strand of de camping. Maar dat dit ook een serieuze sport is, weten niet veel mensen. Ultimate frisbee is een teamsport waarbij atletisch vermogen en nauwkeurigheid gecombineerd worden. Het is spectaculair te zien en intens om te spelen. Er zijn geen scheidsrechters: er wordt gespeeld vanuit fair-play en zelfregulatie. 

 

Hoe speel je het?

Ultimate frisbee kan zowel binnen als buiten gespeeld worden.

Binnen in de zaal speelt men 5-tegen-5, outdoor op gras 7-tegen-7. Outdoor is over de hele wereld het meest populair. 

Punten scoor je door de frisbee in de eindzone van de tegenstander te vangen.

Het spel start met een afworp (pull) van de verdedigende ploeg. Spelers mogen niet lopen met de frisbee en moeten passend naar elkaar het veld oversteken. Hierbij mag de frisbee maximaal 8 (bij indoor) of 10 (bij outdoor) seconden vastgehouden worden. Die seconden worden hardop afgeteld door de verdediger van degene die de frisbee heeft.

Verdedigers proberen de frisbee te onderscheppen of tegen de grond of buiten het veld te slaan. Als dat lukt, wordt de verdedigende ploeg meteen de aanvallende partij die in de eindzone van de tegenstander probeert te scoren. Lichamelijk contact is niet toegestaan. 

Een officiële wedstrijd duurt 100 minuten of gaat tot 15 punten.  Na het scoren van een punt mag je onbeperkt spelers wisselen; teams bestaan daarom vaak uit meerdere spelers. 

Spelers zijn zelf verantwoordelijk voor het goede spelverloop. Dit heet de 'Spirit of the Game': ieder speelt met de intentie om te winnen, maar nooit ten koste van de spelregels of de sportiviteit.

Wereldwijd spelen ongeveer zes miljoen mensen in meer dan 80 laden regelmatig ultimate, waarvan zo'n 90% in Noord-Amerika. De Nederlandse Frisbee Bond heeft ongeveer 1600 leden verdeeld over 30 verenigingen en bestaat sinds 1979.